Mutna Jasenica

28 Feb, 2011

SPECIJALNO VASPITANJE

Drugo izdanje — Autor mutnajasenica @ 12:32

Ode čovek. Ni dve godine sastavio nije, a njegovi ga sa'raniše. Kada su lokalni žuti u pitanju, sasvim je uobičajeno da malo-malo, pa smene svog predsednika opštine. Prvo su to uradili sa Milanom Mihajlovićem, koji nije sastavio ni godinu i po dana. Onda se to desilo Radoslavu Ljubisavljeviću, od milošte - ,,Bucku“, koji je zbacio Milana i vladao nešto više od dve i po godine, što je, kada su palanački žuti u pitanju, odličan rezultat. S tim što su Ljubisavljevića izbacili iz partije njegovi posle smene, a smenio ga je narod, izabravši na jedinim do sada neposrednim izborima za predsednika opštine drugog Radoslava, Cokića. G-din Milojičić zadržao se nepune dve godine, što je neki žuti prosek, a onda je proglašen krivim za loše stanje u opštini od strane svojih, koji ga na to mesto izguraše, a nisu krivi ni za šta. Nevini kao bebe. Nit luk jeli, nit luk mirisali. Sem uz roštilj na potpis, tu i tamo.

Nisam prijatelj sa Milojičićem. Ne verujem ni da ću biti. Ali, u odnosu na one njegove koji ga smeniše, i koaliciju koja to izglasa, momak je OK! I ne preterujem kada kažem - dajte da napravimo peticiju da se njegova bista postavi negde u gradu, jer ne bih rekao da ga je zamenio bolji! Bistu bi mogli da postavimo u blizini pojilišta, prskalice, u svakom slučaju negde na trgu. Zvanično, trg s prskalicama kod ruševine je njegova zadužbina. Mada, nisam siguran ko je tu više ućario, oni koji ga smeniše ili on. On je potpisivao priznanice i tendere, a drugi su mastili brke. Još kako. Njemu slava, njima provizije. On najmlađi predsednik opštine, oni mešetari od iskustva. Oni kadrovici, on kadar. Kakva kadrovska politika, takav grad. Kako nezvanično saznajemo, momak je pao onda kada je počeo da se buni protiv učestalih vlastitih potpisa na svemu i svačemu (između ostalog, po koji ručak od 7oo.ooo din, po neko demoliranje seoskih kafana- cirka, oko milionče, po neka nabavka...). Šuškalo se po gradu još oko nove godine da će neuspeh referenduma biti njemu pripisan, te će to biti razlog za smenu. Pričalo se još pre toga da je dečko tražio demokratizaciju partije na lokalu, više kandidata na izborima za prvog žutog među nejednakima, na šta mu je prvi žuti grada pokazao vrata i preporučio mu da potraži drugu partiju, ako je željan demokratije...

Zgrada Opštine Palanka

Verujem da ima još grehova, a najveći je svakako što je počeo da otkazuje poslušnost žutom građaninu Br. 1. E, to je već neoprostivo! Tog trenutka je bio ,,pečen“, zreo da bude pojeden bez 'leba. Kao keks. I dok si rek'o keks-Milojičić više ne beše predsednik. U jednom trenutku bio je hrabar, ili mu se sve smučilo, šta li, tek - zbaciše ga njegovi. Cenim njegovu hrabrost. Samo se pitam: a da su mu njegovi (bivši prijatelji i braća) pre dve godine ponudili da bude hirurg ili pilot, da li bi prihvatio? Sumnjam. Rizično je. Mogao bi nekog da ubije iz neznanja. Opasno je i po njega. A zašto je predsednik opštine manje opasno zanimanje? Otkud ideja da to može svako? Ljudi moji, pa koliko je to hiljada unesrećenih, možda i gore od toga, ako se taj posao ne obavlja valjano? Odakle tek takva luda hrabrost da se tako nešto prihvati? Valjda je to postalo opšte mesto u Srbiji: svi mogu sve. Svi su rođeni za bilo koji položaj. Samo daj. Nije problem u sada već bivšem predsedniku. Dečko se malo zaneo. Mačići su sa zakašnjenjem progledali, ali su progledali. Problem je u onima koji ga postaviše, pa smeniše, i u nama što sve to znamo, a opet ćemo da glasamo na lokalu za Tomu, Tadića, Velju, Dačića, Koštunicu, Dinkića,ne gledajući ko njih reprezentuje u našem gradu, u našem selu, gde se svi znamo. Prostor za muvanje u ovakvom, proporcionalnom izbornom sistemu je ogroman! Da nije, menjali bi ga. Da nije, ne bi žuti (kao što jesu) za nosioca liste i prvih nekoliko kandidata na listi za odbornike postavljali ugledne ljude, a onda u opštinsku skupštinu ubacivali one druge, sa začelja, pogodne za manipulaciju, za koje niko inače ne bi glasao. A oni, svesni da će biti ono što nikada u normalnim okolnostima ne bi mogli da postanu, odlučiše da prihvate ponudu Broja 1, i još da mu poljube ruku. I tako, dobismo predsednika opštine i još iks nameštenika, koji su spremni na sve, samo da ostanu u milosti Broja Jedan. Znaju oni vrlo dobro i njegovu nemilost. Osećaju je i oni koji nisu žućkasti. Ceo grad je u njegovoj nemilosti odavno. Jad, čemer, beda i propast. To je bilans stanja ovog grada. U međuvremenu, neki žuti mačići su, kao što već pomenuh, progledali. Zato su bačeni u jarugu.


Komentari

  1. Najbolje je da se lokalni lideri biraju neposredno! Pozdrav

    Autor krasiva — 28 Feb 2011, 15:16

  2. Jeste, ali sumnjam da će se išta promeniti po tom pitanju u skorije vreme.

    Autor mutnajasenica — 05 Mar 2011, 16:55

  3. Ni u skorije, a niti u buduće vreme. U celom svetu funkcionise na isti način. Tako im je kontrola zagarantirana. Nitko od njih ne misli na potrebe građana, nego samo na birače koji će mu dati glas i obezbediti daljnji boravak na vlasti. Ja živim u Poljskoj i garantiram vam da je koncept isti.

    Autor Iz Poljske — 10 Jun 2015, 16:01


Dodaj komentar

Dodaj komentar

Zapamti me

Powered by blog.rs