Mutna Jasenica

27 Feb, 2011

UDRI MILUTINEEE !!!

Drugo izdanje — Autor mutnajasenica @ 22:50

Ministarstvo energetike je rešilo da nam izađe u susret i promenilo je način obračuna vrednosti litra goriva. Umesto na 15, sada će ga menjati na mesec dana. Da ugode građanima koji su se bunili zbog učestalih poskupljenja. Da se cene na pumpama ne menjaju tako brzo. I - ugodili su nam ga! Sada, kada je po starom, gorivo uveliko trebalo da pojeftini - nepojeftinjuje, a kad prođe mesec, umesto pojeftinjenja, opet najavljuju poskupljenje. Kažu - formula tako pokazuje. I još objašnjavaju - svetska berza, znate, poskupeo dolar, a i nafta će za koji dan, pa... Nismo mi krivi, znate... Ali, održaše obećanje - cena nafte se ređe menja.

Ono što je najzanimljivije je način obračuna. Umesto za cenu litra derivata na svetskom tržištu, kod nas je cena vezana za kurs dolara, cenu tone nafte i tetka Micin datum rođenja. Plus famozni porezi, akcize i ostala zahvatanja države, pa kad se sve to uveže nekim koeficijentom i čime sve još ne dobijemo najskuplji benzin u svemiru! A plate afričke. Inače, za informaciju čitaocima, nafta se kupuje u tonama, a prodaje u litrima. A jedna tona i 1000 litara nafte nije ista količina. Kuda li odlazi razlika, radoznali mogu da pogađaju...

Evro Dizel

Da ne govorimo kako su nas nadležni zdušno uveravali da cena mora da prati rast na svetskom tržištu. Kada je rekordna cena nafte dostigla 147 dolara za barel (u leto 2008.), kod nas se litar benzina prodavao po 112 dinara (u tom trenutku 1,45 eura). Međutim, kada je do zime pala na 37 dolara po barelu (četiri puta pojeftinila!!!), kod nas je benzin pojeftinio na 72 dinara (0,9 eura) po litru. Ljudi, umesto da košta oko 37 euro centi, (1,45 : 4 = 36,3 - prosta matematikał) ili u tom trenutku oko 35 dinara, ona je pojeftinila na 72! Što tada ne isprati cenu na svetskom tržištu? U ministarstvu energetike su mudro ćutali, a Vlada stidljivo uvela još jednu akcizu. A kada je cena nafte na svetskim berzama ponovo počela da raste, odmah je skočila i kod nas. Poskupelo u svetu, rekoše u Ministarstvu energetike...

Uvek sam sumnjičav kada se cena nečega formira komplikovano. Isto važi i za kilovat čas električne energije. Da li neko zna koliko kod nas košta kilovat struje? Odgovor je - niko! Košta onoliko koliko nam iz ministarstva energetike kažu. Znate li da je struja jedini artikl koji ima 6 cena? Zelena + plava + crvena zona, puta dve tarife (dnevna + noćna): 6 različitih cena za jedan isti proizvod! A onda nam zvanično saopšte da je cena kilovata kod nas oko 4, a treba da bude 5,2 ili koliko već eurocenti da bi se pokrili troškovi proizvodnje. 'Ajde?!!

Struja bato

Sećam se da je početkom 2001. tadašnji visoki državni zvaničnik na TV-u objasnio da struja više ne može da bude socijalna, već ekonomska kategorija, a da bi to postala mora da u bliskoj perspektivi dostigne cenu od 5 centi. Naravno, DOLARSKIH, s prezrenjem je naglasio taj lik, objasnivši da se cena energenata obračunava, kao i ostale strateške sirovine, u dolarima. I drugi su zabalavili podsećajući na to pri svakom narednom (učestalom) poskupljenju. Da podsetimo, dolar je tada bio više od 2,30 maraka, a kad je uveden evro, dolar se menjao za 1,20 evra. Međutim, kada su se izjednačili, zvaničnici su se ućutali, a pošto se odnos promenio u korist evra (do skora se za jedan evro dobijalo čak oko 1,5 dolara!) ponovo su se raskokodakali kako struja mora da dođe na 5, a potom čak (bezobrazno) i na više od 5,2 EVROCENTI! Zaboraviše da se energenti obračunavaju u dolarima!!! Srećom, ima nas koje pamćenje služi. I koji kažemo - dosta bre, hohštapleri! 'Ajde što nas nemilosrdno pljačkate, al' nemojte još i da nas pravite ludim i glupim? A što se tiče cene kilovata, nju svako može lako da izračuna. Podelite sumu sa obračuna brojem utrošenih kilovata, a onda pretvorite rezultat u evre i znaćete koliko Vas košta kilovat. Imam neki utisak da će cifra biti mnogo veća od onih 5,2 evrocenti, za kojom odavno kukaju. Da ne govorimo kolika će tek biti kad počne zima i crvena zona.

Evo još jedne ilustracije monopolske pljačke nas, običnih građana, od strane njih, neobičnih. Ponovo se najavljuje poskupljenje gasa, i to za 15%. Mašala! Kada je gas značajno poskupeo na svetskom tržištu zbog sukoba Rusije i Ukrajine prošle zime, kod nas je već bio skočio za neverovatnih 60%. Pošto je poskupljenje bilo nenormalno (u normalnim državama bi pljuštale ostavke i smene, u Japanu bi harakiri bio uobičajena razonoda političara i direktora), dušebrižni Dušan Bajatović ispred „Srbijagasa“ omogućio nam je plaćanje u dve rate (60% računa odmah, ostalih 40% kroz 6 meseci). Tako gas kod nas vlasnici kuća plaćaju preko cele godine. Kao stanari u zgradama. Čanak je tražio objašnjenje za poskupljenje, a onda se ućutao. Posle rekao da ga je dobio. Samo nam nije objasnio u kojoj formi, ili čemu već, ga je dobio. Pa otišao kod Velikog brata. A nama došli pljačkaški računi za u celom svetu najjeftiniji, još i ekološki energent. U Srbiji, od kada smo poklonili NIS Rusima, postade najskuplji.

Grejanje na struju, naftu i ugalj ispade jeftinije. S tim što zadovoljstvo da uvedete grejanje na gas košta k'o Svetog Petra kajgana. Priključak preko 1000 evra, gasni kotao od 700 pa do preko 1000 evra, plus materijal i ruke majstora, projekat, tehnički prijem, itd.. izađe na najmanje 2500 evra samo da bi ste stekli pravo da plaćate najskuplje grejanje u Srbiji. Ako nedaj Bože već nemate cevi i radijatore, nego i njih plaćate, kuku Todore! A poenta cele priče je da kad je na svetskom tržištu prošlog leta normalizovana cena gasa (sa 460 pala na 220-240 evra po toni), upitali grešnog prvog čoveka ,,Srbijagasa“, mučenog Bajatovića kada će da pojeftini gas i kod nas. On jadan prvo rekao da ima mesta pojeftinjenju (nije se sam setio pre, nego tek kad ga novinari upitaše!!), a onda se izgleda malo raspitao, pa kad su ga posle 15 dana ponovo pozvali, objasnio da nema ništa od pojeftinjenja, jer ne utiče samo nabavna cena na maloprodajnu, već mnogo toga još (nije rekao šta), nego će, ako dolar nastavi da raste, možda gas i da poskupi ! Siroma', kad su zbog te izjave počeli po medijima da ga čereče svakodnevno, on odlučio da svoju mukom zarađenu mesečnu crkavicu od 9000 evra za članstvo u UO parazitske posredničke mešovite firme "Jugorosgas" poklanja dečjim domovima. 'Al ne sekiram se za njega. Preživeće već nekako. On. Za nas nisam siguran. Pogotovo kad se uzme u obzir da smo Rusima, osim što smo poklonili NIS i "Srbijagas", darivali i državni monopol na naftne derivate. U zemlji Srbiji zabranili smo da neko konkuriše građanima Rusije !! 'Ej bre, alo ?! Da bi mogli na miru da šišaju građane Srbije!? Kako i kol'ko hoće. Sve do 2011. A možda i duže, ako treba. A to što su nam obećali krak gasovoda, centralno čvorište za Balkan, Mesec i šire, to mačku o rep. Bilo je usmeno. I nigde toga nema u ugovoru o kupovini NIS-a. Nagovestili su mogućnost, nisu se obavezali. U međuvremenu su produžili rok za izgradnju gasovoda na 2015. Ako ga uopšte i bude. A NIS su dobili odmah. I videli da se nešto s parama i poslovanjem u knjigama ne slaže. Pa sad namiču preko naših leđa razliku koju su štrbnuli oni koji su knjige pisali. A mi plaćamo i naftu i gas koliko god nam Rusi traže. A tražiće još. Kod njih su slavine. I monopol. I knjige.


Komentari

 1. Kada sam pročitao priču, zapitao sam se da li je Milutin postalo neko opšte, zajedničko ime za sve one koji kao vaške rovare po glavi naše zemlje i po strunama od živaca svih nas. Tačno je sve napisano. Potsetio bih samo da je, svojevremeno, bilo poziva da se električna energija uopšte ne plaća, pojedinci su u tome videli političku alatku.. Ti isti su kasnije došli, i pokazali se..i ti isti danas žele da razdvoje ekonomska pitanja od političkih previranja, kao da to jedno sa drugim nije vezano. I nije, ali je jedno u službi drugog. Politička elita je pala na ispitu preživljavanja..našeg naravno, ne njihovog, jer će uvek biti licemera za saopštavanje loših vesti. Sve je poskupelo, ali se nadam da će oni drastično pojeftiniti :-)

  Autor krasiva — 28 Feb 2011, 13:03

 2. Greetings from Florida! I'm bored to tears at work so I decided
  to check out your blog on my iphone during lunch break.
  I love the information you present here and can't wait to take a look when I gett home.
  I'm surprised at how quick your blog loaded on my cell phone ..

  I'm not evrn using WIFI, just 3G .. Anyways, wondxerful site!

  https://sveti-matej.info/
  Sveti Matej https://sveti-matej.info/

  Autor Sveti Matej — 24 Apr 2021, 11:59


Dodaj komentar

Dodaj komentar

Zapamti me

Powered by blog.rs